Sådan redder du kloden i din dagligdag

Der findes næppe mange mennesker her på kloden, som ikke er interesserede i at gøre noget godt og bidrage til, at vi også om tusind år har en beboelig planet, hvor temperaturene og klimaet ikke er løbet helt løbsk. Spørgsmålet er dog hvad man som en helt almindelig dansker kan gøre, hvis man ikke er nogen Greta Thunberg, men stadig gerne vil bidrage til en positiv udvikling. 

I dette skriv lister vi en række små tiltag, som du kan indføre i din hverdag, og dermed bidrage til at få vendt den negative udvikling, så isen ikke smelter på polerne, skovbrændene ikke bliver hyppigere og temperaturen kan holdes på et udholdeligt niveau. 

Køb bæredygtigt

Den primære årsag til at der er ild i lokummet i øjeblikket er, at vores forbrug af mad, elektronik, tøj og lignende er højere end naturen og kloden kan følge med. Det er derfor, at man taler om bæredygtighed – altså produkter som ikke belaster kloden mere end den kan klare. 

Hvis alle stoppede med at forbruge i samme stil som hidtil, ville det med garanti gavne klimaet, men verdensøkonomien ville i stedet lide, hvilket desværre også kunne få fatale konsekvenser. I stedet for at stoppe med at forbruge, skal vi sørge for, at de ting vi forbruger er bæredygtige, så det ikke går udover vores planet, at vi skal have nyt tøj, nye møbler og lignende. 

Sørg for at din nye sofa er bæredygtig og ikke koster adskillige hektar regnskov at producere. Køb tøj som på bæredygtig vis er fremstillet af bæredygtige materialer. 

Der findes efterhånden ikke meget tøj, hvor du ikke finder et mere miljøvenligt alternativ. Selv sokker kan fås i miljøvenlige og bæredygtige udgaver. Bambus strømper er eksempelvis fremstillet af bambus, som er et hurtigtvoksende materiale, som forbruger store mængder CO2.

Genbrug

Istedet for at købe nyt, kan du købe brugt og dermed sørge for, at der ikke skal produceres mere end højst nødvendigt. Skal du bruge en ny cykel, kan det måske være fristende at købe den som ny, men tjek istedet DBA, Tradono og hvad der ellers findes af brugtmarkeder, og se om ikke du kan finde en god brugt jernhest. 

Udover at du hjælper kloden, kan du i de fleste tilfælde også spare penge, da brugte produkter naturligvis er billigere end helt nye. 

Spis mindre kød

Rigtigt mange mænd elsker kød, og det er de færreste, som klapper begejstret i hænderne ved udsigten til at skulle ofre de røde bøffer til fordel for plantebaserede alternativer eller grøntsager. 

Faktum er dog, at særlig kødproduktionen er en af de helt store syndere, når det kommer til forurening af kloden. Derfor ville det gøre meget godt for klimaet, hvis alle begyndte at spise mindre kød. 

Du behøver ikke skifte til en 100 % vegetarisk kost, for selv hvis du bare dropper kødet 1 eller 2 gange om ugen, er du med til at gøre en forskel.  

Brug din krop som transportmiddel

Indtil vi alle kan køre i 100% CO2 neutrale biler, busser og toge, er din egen krop det bedste transportmiddel set fra et miljømæssigt perspektiv.

Hvis det kan lade sig gøre, kan du derfor med fordel tage cyklen eller gå, hvis du skal et sted hen, som er indenfor en overskuelig distance. Udover at du ikke forurener, fordi du ikke benytter en motor, har det også den fordel, at det er godt for din egen sundhed, fordi du får rørt dig.

Scroll to Top