Lær at kende de typiske tegn ved de løbeskader, der forekommer oftest

Det er vigtigt at kende kroppens signaler på hyppigt forekommende løbeskader. Ligeledes er det vigtigt,  at man reagerer på disse signaler, for hvis bare man fortsætter med at løbe trods en masse røde advarselslamper, risikerer man, at skaderne forværres, og at man sættes ud af spillet længere tid, end man har lyst til.

Løb er på mange måder fremragende. Dels styrker det muskulaturen i flere områder af kroppen, men derudover er det også rigtig godt for humøret og kroppens kredsløb. 

Desværre indebærer løb også en risiko for skader, og herunder kigger vi nærmere på, hvilke tre skader der hyppigst forekommer som følger af løb.  

Skinnebensbetændelse

Hvis du fornemmer smerte omkring den nederste tredjedel af indersiden af dit skinneben, når du løber eller generelt bevæger dig, er dette et klokkeklart signal fra kroppen om, at du døjer med skinnebensbetændelse.

Som regel opstår skinnebensbetændelse i forbindelse med, at man overbelaster udspringssenerne fra nogle af de dybe underbensmuskler, som er de muskler, der kontrollerer foden, når denne rammer jorden, hvilket den jo hyppigt gør i forbindelse med løb, og netop derfor er denne disciplin ofte en synder, når det kommer til at forårsage skinnebensbetændelse.

Da skinnebensbetændelse, som bemærket, er en overbelastningsskade, er hvile i langt de fleste tilfælde den bedste kur. 

Med fordel kan du også rådføre dig med en løbeekspert, sæt du rammes af skinnebensbetændelse, da din løbestil og måske også -sko vil kunne influere på din risiko for at komme til at døje med det pjat.

Skade i lægmusklen

En anden skade, der hyppigt rammer løbere, er en skade i lægmuskulaturen. 

Som regel opstår smerterne, der skyldes denne skade, akut under løbeturen. Smerterne vil typisk være så voldsomme, at du næppe vil kunne fortsætte med at løbe, sæt du rammes af skaden. 

Som regel vil skaden være lokaliseret i muskelsene-overgangen, og kuren vil være hvile i et par uger kombineret med genoptræningsøvelser, som en fysioterapeut vil kunne instruere dig i. 

Er du den nærige type, vil du formentlig kunne finde videoguides til relevante genoptræningsøvelser på YouTube.

Overbelastning af akillessenen 

Denne skade rammer desværre også en del løbere – og særligt nybegynderne. 

Hvis du rammes af den, vil smerten enten være lokaliseret ved din akillessenes tilhæftning på hælknoglen eller 2-4 centimeter over dette område.

Udover at du vil have ondt omkring akillessenen i forbindelse, når foden udsættes for stød, vil du formentlig også kunne se og føle, at din akillessenen er hævet og større end vanligt. 

Da der er tale om en overbelastningsskade, vil smerterne som regel forværres, sæt du bliver ved med at holde fast i dine løberutiner. 

En del af en effektiv kur mod smerter forårsaget af denne skade vil nemlig være hvile. 

Der kan være mange årsager til, at man rammes af denne overbelastningsskade. En række af de hyppigste årsager vedrører unormal ankelbevægelighed, nedsat styrke i lægmuskulaturen, at man træner for hårdt samt overvægtighed.

Hvem kan hjælpe med at bearbejde løbeskader?

Hvis du er så uheldig at blive ramt af en eller flere af ovenstående skader, vil du sandsynligvis kunne få hjælp til at komme ovenpå igen hos en fysioterapeut, sportsmassør eller en osteopat

Vores anbefaling er dog, at du starter rejsen mod færre smerter med et besøg hos lægen. 

Han/hun vil nemlig kunne pege dig i retning af den faggruppe, der vil have de bedste forudsætninger for at hjælpe dig i din specifikke situation. 

Scroll to Top