Guide til basketball

Guide til basketball – Ofte stillede spørgsmål om basket

Hvis du overvejer at at begynde til basketball, eller blot er nysgerrig på sportsgrenen, kan du i denne artikel finde svar på de mest almindelige spørgsmål om basket.

Hvem opfandt basketball?

Opfindelsen af basketball er interessant, for netop denne sport er en af de få, som kan spores tilbage til én enkelt opfinder. Normalt er der delte meninger om, hvem der har skabt de forskellige sportsgrene, og sandheden er nok også ofte, at der er flere involveret i udarbejdelsen disse. 

Men med basketball ved man med sikkerhed, at det var den canadiske idrætslærer James Naismith, som i 1891 nedskrev de første regler for den nye sportsgren. 

Basketball blev udtænkt af idrætslæreren, fordi han manglede en sportsgren, som kunne aktivere eleverne i vintermånederne, hvor man ikke kunne spille amerikansk fodbold, lacrosse eller fodbold udendørs.

Selvom James Naismith er opfinderen af basketball som sport, er der sket meget, siden han i slutningen af 1800-tallet opfandt sportsgrenen. I begyndelsen brugte man eksempelvis ikke en kurv, men i stedet en ferskenkurv med bund, hvilket gjorde det nødvendigt at bruge en stav for at få bolden ud igen. Senere fandt man på at droppe bunden i kurven, inden man til sidst fandt på den løsning, som man stadig benytter i dag; nemlig en metalring med et net. 

Hvor lang tid varer en kamp i basketball?

En basketball-kamp varer 40 minutter effektiv spilletid. Man spiller 4 perioder, som hver varer 10 minutter. Derudover er der typisk en halvlegspause, som varer omkring 15 minutter. Regner man pausen med, varer en kamp derfor 55 minutter. 

I basket gælder det dog, at man stopper uret og tidstagningen, når bolden er ude af spil. En kamp i basketball vil derfor typisk tage længere end blot spilletiden, da bolden af flere omgange vil være ude af spil undervejs i kampen. 

Hvor mange skridt må man tage i basketball?

Så længe man dribler med bolden, må man tage nøjagtigt så mange skridt, man ønsker. Ligger bolden derimod stille i hænderne på en spiller, må denne maksimalt tage 1 skridt.

Hvor mange spillere er der i basketball?

En basketball-kamp udspillet mellem 2 hold, som hver har 5 spillere. Der er derfor 10 spillere på banen ad gangen. Derudover har man typisk udskiftere med på holdet, så man kan udskifte en træt eller skadet spiller, eller lade en spiller fra bænken få chancen af taktiske grunde. 

Hvor mange point giver en scoring i basketball?

En scoring i basketball kan give 1, 2 eller 3 point. 

Ved straffekast giver hver scoring 1 point. En scoring inden for 3-pointsbuen giver 2 point, imens en scoring uden for buen giver 3 point. 

Vil du vide mere om basketball?

Hvis du er sulten efter endnu mere viden om basketball, kan du besøge BBallzone.dk, hvor der er massevis af guides til og nyheder om basketball. 

Scroll to Top