Er peanuts sunde?

En skål saltede peanuts passer perfekt sammen med en kold øl med en eller flere gode venner, men kan du med god samvittighed kaste de små nødder i ansigtet, eller burde du finde en alternativ snack? Det kan du finde svaret på i denne artikel, hvor vi kigger nærmere på, om peanuts er sunde.

Peanuts er sunde, men de skal spises med måde

Hvis du er peanut-fan, har vi gode nyheder, for de lækre nødder er propfyldte med sunde ting. 

Først og fremmest indeholder peanuts fedt, og her er der tale om den gode, sunde slags. Der er der godt med antioxidanter i peanuts, hvilket gavner dit immunforsvar. Slutteligt er der massevis af kostfibre og proteiner i nødderne, hvilket øger mæthedsfornemmelsen, så du spiser mindre.

Og apropos at spise mindre… Fordi peanuts har et meget højt kalorieindhold, er det en fordel ikke at spise alt for mange af dem, hvis du gerne vil holde formen ved lige, og ikke skal knokle på løbebåndet eller en cable crossover maskine dagen efter.

Pas på med for meget salt

Peanuts har et højt saltindhold, og da du ifølge Fødevarestyrelsen ikke bør indtage mere end 5-6 gram salt dagligt, kan du hurtigt komme over den anbefalede grænse, hvis du går amok i en pose med peanuts. 

Peanuts er, som vi allerede har nævnt, ganske sunde, men det faktum at nødden er dækket af salt gør desværre, at der ikke er topkarakter på sundhedsskalaen. 

Hvad er sundest at spise – chip eller peanuts?

Hvis valget står mellem chips og peanuts, når du skal forkæle dig selv, og du ønsker at vælge det sundeste alternativ, skal du som udgangspunkt gå med peanuts. 

Nødderne har godt nok et højere kalorie- og fedtindhold end chips, men der er langt flere sunde vitaminer og mineraler, dobbelt så mange kostfibre og fire gange så mange proteiner i peanuts end i chips.

Peanuts og jordnødder – hvad er forskellen?

Peanuts er reelt set jordnødder, men når skallen er fjernet og nødden er ristet i salt, kalder man den ikke længere for en jordnød men i stedet en peanut. 

Fordi jordnødder ikke er saltede eller ristet i olie, er disse sundere at spise end peanuts. Desværre gør den manglende salt også, at jordnødder kan være en smule kedelige at tygge på.

Skal man spise peanuts, hvis man gerne vil indtage meget protein?

Der kan være flere grunde til, at du ønsker at indtage mere protein i din dagligdag, fx hvis du træner meget, og dine muskler skal bruge store mængder protein for at restituere. 

Uanset hvad din grund måtte være, er peanuts en rigtig god kilde til protein. Kigger man på proteinindholdet pr. gram, er der ikke mange fødevarer, som kan hamle op med nødden. 

Peanuts indeholder omkring 26 gram protein pr. 100 gram.

Scroll to Top