Begynderguide til aktiehandel

Overvejer du at investere i aktier, kan du i denne guide få hjælp til at komme i gang, så din formue (forhåbentligt) kan vokse sig større. Vi hjælper dig med at købe din første aktie!

Vi forstår udmærket, hvis du er begyndt at spekulere i at investere dine penge i aktier, for kan være en fin måde at få formuen til at vokse.

Hvis du har en stor sum penge, som du ikke skal bruge foreløbigt, giver det i mange tilfælde god mening, at pengene bliver investeret i aktier i stedet for blot at stå på en bankkonto. Særligt i disse tider, hvor mange oplever negative renter i banken, er det attraktivt at investere formuen, så pengesummen kan vokse sig større i stedet for at forsvinde.

Det er ikke raketvidenskab at købe en aktie, men at vælge de rigtige og få et godt afkast, er til gengæld noget, som kræver en hvis viden – eller blot held.

Du finder ingen deciderede aktieanbefalinger i denne artikel, for vi er ikke investeringseksperter. Derimod vil vi hjælpe dig i gang med at handle, så du er klar til at investere, når du udser dig de helt rette aktier.

Vælg en handelsplatform

Du har en del muligheder, når det kommer til at vælge en handelsplatform – hvilket tydeligt fremgår, hvis du Googler ‘køb aktier‘ – men udover gebyrer og kurtage, som kan variere fra udbyder til udbyder, er aktierne, som du handler med de samme uanset, hvilken platform du vælger.

Du mest populære handelsplatforme i Danmark er:

  • eToro
  • Nordnet
  • Degiro
  • SaxoInvestor

Du kan også vælge at bruge din bank til at handle aktier, men typisk vil denne løsning være dyrere end handel igennem en handelsplatform.

Det kan måske være fristende at benytte sin egen bank til handel af aktier, fordi du i forvejen er kunde der, og fordi banken “kender dig”, men som vi allerede har nævnt, er det typisk dyrere og derudover bør du ikke nødvendigvis have for meget tillid til din bank, som i sidste ende er en forretning, og derfor gerne vil tjene penge på dig.

Opret en konto

Når du har valgt den handelsplatform, som bedst passer dine behov og præferencer, skal du have oprettet en konto. Denne del giver som oftest sig selv, fordi sitet, som du har valgt, sørger for at guide dig igennem processen. 

Sæt penge på kontoen

Når din konto er sat op og er klar, er det tid til at indsætte penge, så du har noget at handle for. Hvor meget du skal sætte ind og dermed investere, er op til dig selv at vurdere.

Vores bedste råd og klare anbefaling er, at du aldrig investerer mere, end du kan tåle at miste. Ligeledes bør du ikke investere penge, som du snart skal bruge, for selvom aktieinvesteringer historisk set giver et fint afkast, kan det være et spørgsmål om relativt lang tid. Principielt kan din investering sagtens falde med +10% det ene år for så året efter at vende tilbage til udgangspunktet. 

Begynd din research

Således er du faktisk klar til at købe din første aktie. Inden du investerer hele din formue, bør du altid lave noget research. Det er fint at bruge venner, bekendte og netværk til at finde interessante aktier, men stol ikke blindt på, hvad du får fortalt. 

Lander en interessant aktie i dit søgelys, bør du virksomheden nærmere. En god tommelfingerregel er, at du aldrig skal investere i firmaer, hvis produkt eller forretningsmodel du ikke forstår. 

Det kan være fristende at vælge en såkaldt ‘volatil aktie’, altså en aktie som svinger meget i værdi, fordi det virker spændende og potentialet er stort, men særligt som begynder, gør du klogt i at vælge mere sikre aktier, så du ikke brænder fingrene ved dit første køb af aktier.

Scroll to Top