Ulemper ved BMI

Ulemper ved at bruge BMI som indikator for ens sundhed

BMI, der er en forkortelse for Body Mass Index, bruges som officielt mål for, hvorvidt man er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig. Desværre er der en række udfordringer forbundet med at bruge BMI som indikator for netop dette, og de to største udfordringer i den henseende udpensler vi i artiklen her. 

Din BMI er en fin indikator for, hvorvidt du er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig. Med streg under fin, og ikke mere end det.

BMI som måleenhed er nemlig hverken perfekt eller ufejlbarlig, og de største udfordringer med BMI udpensles herunder:

  • BMI-tallet tager ikke hensyn til forskellen på fedt og muskler

Den allerstørste udfordring ved at bruge BMI som måleenhed og indikator for, hvorvidt man er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig, er, at BMI ikke tager hensyn til ens kropssammensætning.

Som du formentlig ved, vejer muskler mere end fedt, hvorfor mange muskuløse mennesker vil have en høj BMI og dermed blive placeret i kategorien overvægtige, hvilket ikke giver nogen mening, da ‘overvægtighed’ konnoterer usundhed.

  • BMI skeler ikke til kroppens fedtfordeling

Hvordan dit fedt fordeler sig på din krop, har stor betydning for, i hvilket omfang du kan betegnes som værende sund.

Sidder meget af fedtet omkring din mave, er dette et tegn på, at du er usund, mens fedt placeret på lår, hofter og baller ikke er alarmerende i den henseende.

Fordelingen af fedt på kroppen er desværre ikke noget, som dit BMI-tal tager hensyn til, og dette er mildt sagt lidt problematisk.

Vil du udregne din BMI?

Ovenstående er uden tvivl de største udfordringer, der er forbundet med alene at bruge BMI som måleenhed for, hvorvidt man er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig.

Derfor anbefaler vi altid, at man fortolker sit BMI-tal med en række ting i baghovedet, såsom om man måske har store muskler, og at man tænker over, hvor ens fedt primært er placeret.. 

Hvis du – trods ovenstående – er nysgerrig på dit BMI-tal, vil du via bmiberegner.dk kunne udregne dette. 

Klik her, hvis du vil føres til en BMI-beregner for mænd.

Scroll to Top