Sådan maler du vægge og lofter

Et par penselstrøg frem og tilbage, og så er væggen vel malet, ikke? Hvor svært kan det være?

Tænker du sådan, tager du fejl, for selvom det virker simpelt at male, kan du få et væsentligt bedre resultat, hvis du griber opgaven korrekt an. I denne guide kan du se, hvordan du trin for trin maler væg eller loft.

Trin 1: Tøm rummet så meget som muligt

Jo mere du kan få ud af rummet, inden du begynder at male, des nemmere bliver det. Hvis du kun skal male vægge, er det selvfølgelig fint, hvis du bare rykker lidt rundt på tingene, men skal loftet også have en tur, bliver du glad for, at du ikke falder og diverse møbler, når du går rundt med blikket rettet opad.

De ting, du ikke kan få ud af rummet, kan du stille ind i midten og eventuelt dække til, så der ikke kommer maling på.

Inden du maler, bør du også fjerne eventuelle skruer, søm og rawplugs i væggene og i loftet.

Trin 2: Dæk gulvet

Det er næsten umuligt ikke at komme til at spilde undervejs, når man maler, så for at dit gulv og eventuelle møbler ikke skal tage skade, bør du sørge for at dække godt af.

Du kan bruge plastfolie, malertæpper, pap eller endda gamle aviser. Det er ikke så vigtigt, hvad du dækker af med, men derimod afgørende, at din afdækning bliver liggende. Med lidt malertape kan du sætte din afdækning fast, så den bliver, hvor du placerer den.

Trin 3: Vask vægge og lofter ned

Det er især her, mange ikke gør det rette forarbejde. For at få det bedste resultat, skal man nemlig ikke bare begynde at male, men i stedet gør væg og loft klar. Inden du begynder, skal du derfor vaske grundigt ned med grundrens, så der ikke er skidt tilstede, som gør det sværere for malingen at binde sig til overfladen.

Trin 4: Dæk af med malertape

Der vil være ting i rummet, som du gerne vil undgå at male på, men som ikke kan fjernes. Det kan eksempelvis være karme, stikkontakter træværk og lignende. Her er malertape din bedste ven, for hvis du sørger for at dække af med dette, kan du undgå maling på de steder, hvor du ikke ønsker det. Som udgangspunkt er det nok blot at sætte malertape på kanterne af de ting, du ikke ville have malet, men hvis du er ekstra forsigtigt, kan du også dække det helt til.

Trin 5: Huller og revner skal spartles

Inden du begynder at rulle med malerrullen, skal du gå din væg og dit loft efter og sørge for, at du har spartlet eventuelle revner og huller.

Trin 6: Mal loftet

Det er nemmest, hvis du begynder med loftet og tager væggene bagefter

Trin 7: Mal væggene

Når væggene har fået tur, er det tid til at vente på, at malingen tørrer. De fleste typer maling vil være tørre indenfor 1-2 timer, så du kan røre, uden malingen smitter af. Der skal dog gå omkring 4 timer inden du overmaler, hvis væggen trænger til endnu et lag maling.

Vælg den rigtige maling

Maling er ikke bare maling. Man kan måske fristes til at vælge det billigste, man kan finde, men ofte vil du så skulle male flere lag, end hvis du havde valgt den dyrere og bedre dækkende maling. Typisk vil det derfor ikke kunne betale sig at vælge det billigste alternativ. Vi eventuelt maling fra Malingo.

Scroll to Top