Sådan kommer du i form til skiferien

Skiferien er et af årets største højdepunkter for mange, og hvis du er en af dem, som tæller måneder, uger og til sidste dage til næste skiferie, er du langt fra alene.

Du er heller ikke alene, hvis du ofte ender med ømme muskler i benene, når du endelig er kommet afsted og stået på ski de første par dage. 

Når man står på ski bruger man muskler, som de færreste af os bruger i det daglige, og denne pludselig belastning resulterer ofte i, at man får ømme muskler. Når man endelig er kommet afsted på skiferie, og kun har en håndfuld dage til at stå på ski, er der ikke tid til en dag på langs, hvor man plejer sine ømme stænger. 

Du kan dog, hvis du starter i god tid, forberede din krop forud for skiferien, så de obligatoriske dage med ømme ben allerede er overstået derhjemme, og ikke når du står på toppen af pisten. 

Her på siden får du vores bedste bud på, hvordan du kommer i form til skiferien.

Start i god tid

Det nytter ikke noget, at du først begynder at træne dig op et par uger inden, du skal afsted. Ideelt set skal du begynde senest 2-3 måneder inden du tager afsted, så dine muskler, led og knogler har tid til at tilpasse sig den nye belastning. 

Benene skal være stærke og udholdende

Det kan være utroligt frustrerende, hvis man er nødt til at tage massevis af pauser ned af pisten, fordi lårene syrer til undervejs. Du kan dog undgå udmattede lår til en hvis grænse, hvis du sørger for at træne dem op inden du tager afsted.

En af vores favoritøvelser, som virkelig giver noget, er den øvelse, vi kalder for stolen. I denne øvelse stiller du dig med rykken op ad væggen, hvorefter du sænker din krop og skyder benene frem, så du sidder op ad væggen. Forestil dig, at du sidder på en usynlig stol. 

Denne øvelse er en rigtig syreøvelse, som kræver udholdenhed og viljestyrke at gennemføre, men jo længere du kan holde ud, des mere vil øvelsen give dig. 

Du behøver ikke presse dig selv alt for meget, så du ender med at blive afskrækket fra at lave øvelsen igen dagen efter, så start eventuelt med at lave stolen i 30 sekunder og byg så stille og roligt ovenpå, indtil du uden større besvær kan klare øvelsen i 2 minutter eller længere.

Få styr på balancen

Balancen er vigtig, når man med 50 kilometer i timen ræser ned ad et bjerg på to smalle ski, så det giver god mening at få balancen trænet på forhånd. 

De fleste af os har en nogenlunde balance fra naturen side – man kan trods alt ikke bevæge sig rundt i det daglige uden at bruge sin balanceevne – men den balance, som skal bruges på ski, er lidt en anden end når man blot går til og fra supermarkedet.

Du kan træne din balance på flere måder, men vi anbefaler især at du stiller dig på ét ben og herefter forsøger at holde balancen, imens du går ned i knæ. Gentag øvelsen i 3 sæt af 30 sekunders varrighed på hvert ben.

Grundkonditionen er vigtig

Selvom tyngdekraften sørger for det meste af fremdriften, når man står på ski, er det stadig udmattende. Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at din grundkondition er i orden, så du ikke må give fortabt halvejs nede af den røde pist, fordi du ikke kan få vejret af ren og skær forpustelse. 

Du kan træne din kondition på mange måder, og det er egentlig ligegyldigt om du træner på et løbebånd til hjemmet, cykler en tur i skoven eller svømmer baner i svømmehallen. Det afgørende er nemlig, at du får pulsen op.

Scroll to Top