Hvilken temperatur skal vin have?

Hvilken temperatur skal rødvin have?

En god rødvin kan være som vitaminer for sjælen. En rigtig god rødvin kommer dog ikke helt til sin ret, hvis ikke den serveres under de helt rette forhold. De rette forhold vedrører blandt andet, hvilken mad vinen serveres til, samt hvilken temperatur vinen indtager under og inden servering. I artiklen giver vi tips til opbevaring og servering.

Hvis du er lidt af en livsnyder, så snupper du garanteret i lækkert glas rødvin i ny og næ. I de kommende afsnit vil vi lære dig, hvilke forholdsregler du med fordel kan tage, hvis du ønsker at forløse det fulde potentiale af de rødvin, du investerer i.

Sådan skal din rødvin opbevares

Hvis du har investeret i en flaske rødvin, som du ved, du kommer til at drikke inden for en overskuelig fremtid, kan du sagtens opbevare den et sted, hvor den står oprejst. Er der derimod tale om en flaske, som du kommer til at gemme i en lang årrække, før du tager hul på den, skal den ligge ned.

Uanset om en rødvin ligger ned eller står op, bør den placeres et sted, der er ganske køligt – allerhelst omkring 10-14 grader. Ligeledes er det vigtigt, at den placeres et sted, hvor den ikke udsættes for sollys.

Hvor længe kan en rødvin ligge?

Dette er faktisk et lidt svært spørgsmål at besvare, da svaret afhænger ganske meget af smagspræferencer.

Hvis du synes, at en given rødvin smager bedst, når den har ligget et-to år, så skal du jo bestræbe dig på, at den får den liggetid, men hvis synes, at en rødvin smager lige så godt efter at have ligget to dage som eksempelvis ti år, så er liggetiden ikke et område, du skal skænke særligt mange tanker.

Der er som sådan ingen indikatorer for, hvornår en rødvin smager bedst. Hverken alkoholprocenten, druesorten eller andre parametre byder på en rettesnor.

Derfor er du nødt til at kende anbefalingerne til den specifikke vin, det drejer sig om. Her kan du enten forsøge at søge rådgivning i den vinforhandler, hvor du har købt vinen, eller du kan forsøge at Google dig frem til anbefalinger omkring vinens optimale opbevaringstid.

Tips til servering af rødvin

Nu har du formentlig ret godt styr på, hvordan en rødvin bør opbevares, hvis vinens potentiale skal forløses.

I afsnittet her zoomer vi ind på, hvad du bør være opmærksom på i forhold til serveringen, hvis vinen skal være så lækker og velsmagende som overhovedet muligt.

Temperaturen

Det er lidt en smagssag, hvilken temperatur der er den ideelle for en rødvin. 

Rigtig mange mennesker har vænnet sig til at drikke rødvin, der befinder sig omkring stuetemperatur, og fordi de er vant til denne temperatur, mener de, at en vin smager bedst, når den er omkring 21 grader. Andre foretrækker en mere kølig rødvin.

Hvis man kigger på specifikke anbefalinger, vil de variere fra flaske til flaske. Nogle rødvin anbefales at blive serveret ved ned til 12 grader, mens andre anbefales at blive serveret ved op til 21 grader.

Typisk vil temperaturanbefalingen til lyse rødvine ligge i den lave ende af skalaen.

En anden tommelfingerregel i forhold til serveringstemperaturer er, at jo mere frugtig en rødvins smag er, desto varmere kan den tåle at blive.

Der er mange forskellige måder, hvorpå man kan opnå den perfekte serveringstemperatur. Nogle vælger at ligge rødvinen på køl en halv time inden servering, mens andre er så privilegerede, at de ejer det – i deres øjne – bedste vinkøleskab, der findes, hvorfor de helt selv vil kunne bestemme temperaturen i det rum, som vinen opbevares i.

Scroll til toppen