Traditioner til et bryllup

Hvilke traditioner er der til et bryllup?

Et bryllup er typisk en meget traditionspræget begivenhed; har du mon styr på alle ritualer? Hvis ikke, så er artiklen her lige noget for dig. Heri zoomer vi nemlig ind på de typiske ritualer ved et bryllup.

Hvis du inden længe skal deltage i et bryllup, er det meget godt lige at få styr på traditionerne – særligt hvis det er dit eget! Heldigvis har du ikke noget at frygte. Hjælpen er nemlig nær.

Herunder gennemgår vi de ni nemlig mest typiske traditioner, der i manges øjne hører et bryllup til.

At kaste ris mod brudeparret

Det er kutyme, at der kastes ris på brudeparret, når de forlader kirken. 

De ris, der kastes, er et symbol på frugtbarheden, og det – at man kaster ris efter brudeparret – er et udtryk for, at man håber, at parret snart får et barn. 

Går man langt tilbage i tiden, kastede man med korn i stedet for ris.

Ingen smider jakken før gommen

Der er tradition for, at ingen mænd må smide deres jakker, før gommen gør. 

En tradition, der typisk vækker konkurrence-genet i mange mænd, hvis det er en varm dag.

Kys på kinden ved toiletbesøg

Når man har taget plads i spisesalen, er det en tradition, at mændene kysser bruden på kinden, når brudgommen er på toilet, og at kvinderne kysser brudgommen på kinden, når bruden er på toilet.

Kys under og over bordet

Hvis gæsterne slår på tallerkenerne med bestikket, skal brudeparret stå på deres stole og kysse hinanden. 

Tramper gæsterne i gulvet, skal brudeparret kysse hinanden under bordet.

Brudevalsen

Intet traditionelt bryllup uden en klassisk brudevals. Traditionen fordrer, at brudevalsen danses inden klokken slår 12.

Når den danses, stiller gæsterne sig i en rundkreds om det dansende brudepar og klapper. Undervejs trækker gæsterne tættere og tættere på brudeparret, så cirklen løbende mindskes.

Strømpen klippes

Når brudevalsen er færdigdanset, løfter en række gæster manden op, hvorefter de klipper tåen af hans strømpe. 

Men hvorfor egentlig..?

Jo, ser du… Ituklippede strømper er en slags prøve i husflid, da den nygifte kvinde skal bevise, at hun er i stand til at stoppe en mands strømper. 

Ja… Man kan godt høre, at disse traditioner blev opfundet for mange år siden, og at der sidenhen er skyllet et par feministbølger ind over landskabet.

Sløret klippes

Det er ikke kun mandens klæder, der under et bryllup skal udsættes for vandalisme af gæsterne. Også brudens slør står for skud. Det skal nemlig også have en tur med saksen.

Årsagen hertil er, at det siges, at en kvinde, der har fået klippet sit slør, ikke længere blot er en pige, men en dame. 

Brudebuketten skal kastes

Brudebuketten kastes

Det er en tradition, at brudebuketten kastes over ryggen i retning mod de ugifte kvinder efter brudevalsen. Det siges, at den kvinde, der griber buketten, snart bliver gift.

Tak til Morgengave-til-ham.dk

Ovenstående artikel er produceret i samarbejde med de gode folk fra Morgengave-til-ham.dk. Vi takker mange gange for hjælpen med artiklen!

Scroll to Top