Hvor gammel er hammeren?

Har du nogensinde grublet over, hvor gammelt et redskab en hammer er? Det har vi. Og faktisk har vi nøjedes med at gruble over det. Vi har også undersøgt det, og i artiklen her deler vi vores nyfundne viden med dig.

Hammeren er gammel. Rigtig, rigtig gammel!

De første hammere kan nemlig dateres omkring 2,4 millioner år tilbage i tiden, hvilket gør hammeren til det ældste stykke værktøj, som stadigvæk eksisterer. Det betyder samtidigt også, at hammeren er markant ældre end menneske-racen. Det anslås nemlig, at homo-sapiens maksimalt har betrådt Jorden omkring 300.000 år.

Inden da har der dog været forløbere for homo-sapiens, og det er nogle af disse, der har opfundet hammeren.

Hammeren har ændret sig meget i løbet af historien

En hammer for 2,4 millioner år siden var naturligvis markant anderledes end nutidens moderne hammere. Faktisk var en hammer dengang bare en sten, der blev brugt til at tæske løs på blandt andet træ og knogler.

For at finde en hammer, der i sin konstruktion minder mere om de hammere, vi har i dag, skal vi ikke så langt tilbage.

Det anslås nemlig, at det først var for omkring 30.000 år siden, at et menneske fik den lyse idé at binde en sten til en læderrem for at få mere slagkraft.

Endnu senere var der en kreativ håndværker, som opfandt den moderne hammer, da han monterede slaghovedet direkte på et træskaft.

Hammeren har haft stor betydning igennem historien

Der er ingen tvivl om, at hammeren har været et meget vigtigt redskab igennem historien. Som du sikkert er bekendt med, spiller hammeren også en relativt central rolle inden for mytologiens verden.

I Nordisk Mytologi ejer tordenguden Thor nemlig hammeren Mjølner, som har en central rolle i flere fortællinger fra Nordisk Mytologi.

Vil du vide endnu mere om værktøj?

Hvis du vil vide endnu mere om værktøj – både datidens og nutidens – så kan du finde en masse relevante og spændende informationer på Magasinetbygg.se.

Scroll to Top